Efva Lilja
Kærlighedens samtale er dans

Dansehallerne er stolte af præsentere den prisvindende Efva Lilja under OPENINGS, vores nye vidtfavnende festival for dans. OPENINGS er den første begivenhed i Dansehallernes spritnye hjem i Carlsberg Byen.  

Ved premieren på Weld i Stockholm i 2022 blev Efva Liljas Kærlighedens samtale er dans modtaget med udsolgte huse og strålende anmeldelser: En solo, der vibrerer af sårbart og kraftfuldt nærvær. SvD, 19. marts 2022.

Kærlighedens samtale er dans handler om at leve i og gennem koreografiske strategier, om at navigere gennem forvirring og både indre og ydre kaos. Det er en solo danset af en af de førende skikkelser i svensk dans. Solo-formen er tilbagevendende i det repertoire, som Efva Lilja har præsenteret verden over i løbet af sine 48 år som koreograf og danser.

Kærlighedens samtale er dans er udformet som en indre dialog og kan siges at være den aldrende kvindes stemme i og gennem dansen. En stemme, som beretter om oplevelser og følelser, om kærlighed og overlevelsesstrategier i forvirringen om meningen med livet og livet i en forvirret og politisk tumultarisk tid.

OPENINGS

OPENINGS er Dansehallernes nye, vidtfavnende festival for dans. Med festivalen åbner vi op for internationale forestillinger i særklasse og stærke nationale talenter. For et bredt spektrum af dansende kroppe: Ældre kroppe, mindre kroppe, kroppe med forskellige former og farver. For det ikoniske og det overraskende. For andre perspektiver. OPENINGS fejrer danseglæden og gør dans tilgængelig for alle.

Årskortholdere og medlemmer har begrænset billetkapacitet og dermed booking til OPENINGS. Billetbooking foregår som altid efter først-til-mølle-princippet.

Om kunstneren: Efva Lilja er kunstner og forsker og arbejder med koreografi i form af dans, billeder, film og skrift. I sit arbejde tackler hun menneskelige grundvilkår med en enestående suggestiv kraft. Hun udfordrer og tilbyder nye visioner for skabelsen af en virkelighed, hvor politiske aktiviteter og hverdagshandlinger kan sættes spørgsmålstegn ved og omformuleres. Efva Liljas værker er blevet præsenteret i mere end fyrre lande, ofte set som kontroversielle og banebrydende. Hendes arbejde inkluderer bestillingsværker til Museum of Modern Art Stockholm, Centre Georges Pompidou Paris og Guggenheim Bilbao, men også værker til eksperimentelle fora, forskellige scener og offentlige rum. Hun præsenterer udstillinger, holder foredrag og har udgivet 14 bøger, der er oversat til flere sprog. Efva Lilja har modtaget en lang række priser og hædersbevisninger for sit kunstneriske arbejde, herunder Stockholm kommunes ærespris, Prix D’Assitej, Skt. Eriks medalje og Hans Majestæt Kongens medalje Litteris et Artibus samt det prestigefyldte Gannevik-stipendium i 2022, hvor hun blev fremhævet som en af Sveriges mest indflydelsesrige koreografer både i sin måde at skabe danseværker på og gennem de rum og muligheder, hun har gjort tilgængelige for dans generelt. Efva Lilja er bl.a. medlem af Disorderly woman network, European Cultural Parliament og æresmedlem af International Center for Cultural Relations. I januar 2016 – maj 2019 var hun leder af Dansehallerne. / www.efvalilja.se

Anmeldelser: ”Efva Lilja påminner om danskonstens besatthet och kamp “Kärlekens samtal är dans” är en enastående fin och gripande soloföreställning om sökandet efter rörelserna. Scenen flödar av ljus och kompositören Per-Henrik Mäenpääs ljudvärld prasslar, skramlar och pyser. Stundom exploderar musiken i underbart dunkande… Med ”Kärlekens samtal är dans” visar Efva Lilja hur minnet inte bara sitter i hjärnan, utan i högsta grad även i kroppen, och påminner samtidigt om danskonstens tunga delar: Besattheten, smärtan, tvivlet, skadorna och kampen. Men den ärlighet och erfarenhet hon gör det utifrån, får oss att uppleva dansen som eufori, magi och förlösning.” Tor Billgren, Sydsvenska Dagbladet, 27. september 2023 ”Efva Liljas solo vibrerar av sårbar kraft och närvaro”… ”En gestalt som genom både plåga och lyssnande navigerar sig fram till en ömtålig harmoni, manifesterad i att kroppen vågar balansera på gränsen mellan sin svaghet och styrka, ta in världen med uppåtvänt ansikte. Och blicken söker sig nästan förvånat runt omgivningen. Besvarad.” Anna Ångström, Svenska Dagbladet. 19. marts 2022 ”Att låta ögonen tala och ordlöst återge vad betraktaren kan fylla i som en dialog, ett kärlekens samtal. Ögonblick av samförstånd, av uppgivenhet, av ensamhet och så insikt, närhet. Orden som slits ur munnen, händerna som letar på den egna kroppen. Det är lätt, lättfotat och flyktigt, och jag associerar till ett lätt spindelnät av sammanhang och betydelser som rörelser och förflyttningar samlar upp. Efva Lilja som alltid intresserat sig för så kallat vanliga kroppar, inte minst vanliga manskroppar med synliga åldersförändringar, kan nu landa i sin egen kropps ålder.” Margaretha Sörenson, Danstidningen, 23. marts 2022

Få flere oplevelser for pengene – køb årskort til Dansehallerne. Læs mere

Kunstner

Efva Lilja

Titel

Kærlighedens samtale er dans

Type

Forestilling

Program

  • 8.916:00
  • 8.920:00

Varighed

55 minutter

Venue

Dansehallerne, Franciska Clausens Plads 27, 1799 København V

Krediteringer

Koreografi og dans: Efva Lilja. Tekst og stemme: Efva Lilja. Originalmusik: Per-Henrik Mäenpää. Lysdesign: Jonas Holst. Foto: Håkan Larsson. Produktion: DAP i samarbejde med Weld. Tak til Dansehallerne for muligheden for at møde det danske publikum, til Weld, The Art Grant Committee for støtte og Cullberg/Riksteatern, som hjalp med et residency. Tak til forlaget Appell, Längmanska kulturfonden, Kungl. Patriotiska Sällskapet og Lätterstedtska föreningen for støtte til bogen "Kärlekens samtal är dans" samt galleriet Konsthallen Stockholm, som viste malerier og tegninger fra produktionen.

Føj til kalender

Presse

Augustinus Fonden (da)
Statens Kunstfond (da)
Beckett-Fonden

Thank you to the funds for generously supporting OPENINGS 2024.