Dansehallerne, Betty Nansen Teatret og Bora Bora afholder sammen med Dansk Teater 300 år en tænketank om mødet mellem dans og teater – her defineret som koreografi og dramatisk teater. Tænketanken skal inspirere til flere, mere ligeværdige og reflekterede møder mellem dans og teater på de danske scener.
Fra korene i antikkens teater over balletten i hofteatret til revyernes danseindslag og videre til den historiske avantgardes formeksperimenter har dans og koreografi spillet en afgørende rolle i teaterhistorien. Faktisk er udviklingen af nye scenekunstneriske former utænkelig uden den gensidige inspiration mellem koreografi og dramatisk teater. Tænk bare på det forrige århundredes danseteater, på Grotowskis og senere den engelske gruppe DV8s fysiske teater, på musicals, musikteater, totalteater og postdramatisk teater. Genrer, som har bidraget til scenekunsten med nye æstetikker og nye produktions- og praksisformer, hvor integrationen af koreografi og teatralitet overskrider de respektive genrer og væver sig ind i hinanden. Alligevel eksisterer dans og teater i dagens Danmark som stort set adskilte økosystemer.
Til at kaste lys over potentialerne og udfordringerne i mødet mellem koreografi og dramatisk teater har vi inviteret et panel af internationalt anerkendte scenekunstnere, hvis eget arbejde går på tværs af kunstformerne. Panelisterne taler med afsæt i deres egen praksis; i deres personlige erfaringer med og refleksioner over de kunstneriske, menneskelige og strukturelle aspekter af mødet. Således vil panelet i dialog med salen fordybe sig i bl.a. følgende spørgsmål:
- Hvad er potentialerne i overlappet/grænsefladen mellem koreografi og dramatisk teater anno 2023?
- Hvordan kan indblik i de dramaturgiske processer i hhv. koreografi og dramatisk teater åbne mod nye indsigter i scenekunsten?
- Hvordan arbejder en koreograf med skuespillere og en teaterinstruktør med dansere?
- Er der et hierarki i scenekunsten, og hvad er i så fald de strukturelle konsekvenser for mødet mellem koreografi og dramatisk teater?
Arrangementet foregår på engelsk er gratis, men kræver tilmelding senest 10. maj.
Forestillinger til særpris
Samme aften kl. 20.00 kan tænketankens deltagere opleve forestilling hos enten Dansehallerne eller Betty Nansen Teatret – dette til særpris for tænketankens deltagere. Dansehallerne præsenterer danseforestillingen Bien y Mal af den svensk-chilenske koreograf Ofelia Jarl Ortega. Billetter kan købes her. Betty Nansen Teatret præsenterer dansefortællingen I AM GOLD af koreograf og instruktør Signe Fabricius. Billetter kan købes her.
Panel og moderator
Tænketankens panelister er koreograf og filmskaber Gunilla Heilborn (SE), koreograf, teaterinstruktør og dramatiker Jo Strømgren (NO), koreograf og teaterleder Tina Tarpgaard (DK) samt dramaturg, teaterskaber og forsker Katalin Trencsényi (HU/UK).
Tænketanken modereres af Karen Vedel (DK), lektor ved Teater- og performancestudier på Københavns Universitet.