Merel Heering
Practicing positionality, danse-dramaturgi

Danse-dramaturg Merel Heering har til formål at bidrage til en mere etisk retfærdig scene inden for scenekunsten gennem den måde, hun praktiserer danse-dramaturgi.

I denne workshop foreslår hun at praktisere positionality sammen og studere, hvordan det er en medfødt og afgørende del af at dygtiggøre og udvikle sin dramaturgiske praksis.

Én måde at definere positionality på er: “Positionality er den sociale og politiske kontekst, der skaber din identitet i form af f.eks. race, klasse, køn, seksualitet og evne. Positionality beskriver også, hvordan din identitet påvirker og potentielt farver din forståelse og syn på verden.” (Gender and sexuality dictionary, 23. august 2018).

Praktiser Positionality er den tredje ud af fire workshops, der har til formål at inspirere kunstnere i deres praksis og bidrage til en nuanceret diskussion om danse-dramaturgi i Danmark.

Workshopserien er sammensat af danse-dramaturg Ida-Elisabeth Larsen og gennemføres i samarbejde med DDSKS Efteruddannelse samt de deltagende venues.

Workshoppen er designet til at lære med og af hinanden, da vi har brug for hinanden for at øge vores bevidsthed om, hvordan vores specifikke sociale position, arv, verdenssyn, privilegier og levede erfaringer påvirker vores vision og handlinger.

Det påvirker de mennesker, vi vælger at arbejde med, de referencer, vi bringer ind, måden vi giver feedback på, det ordforråd, vi bruger, hvad vi tror er presserende og af ‘god kvalitet’, hvad vi tror ‘giver mening’, og hvem vi forestiller os som publikum for et værk, og meget mere.

Praktiser positionality indebærer også at se kritisk på vores intuitioner og personlige udløsere. Ifølge Merel er det ikke kun presserende i sig selv at praktisere positionality. Det er også grundlaget, som hun mener, vi bør arbejde med for at gennemføre og fremme den systemiske ændring, der er nødvendig i vores felt, såsom arbejdet med antiracisme, kampen mod kønsbinaritet og skabelsen af et mere socialt retfærdigt professionelt felt generelt.

Workshoppen henvender sig til alle, der ser sig selv arbejde inden for danse- og koreografifeltet (fx. opkomne eller etablerede kunstnere, teknikere, producenter, programmører osv.)

Deltagerne bedes venligst medbringe følgende:

  • Behageligt tøj, der gør det muligt at bevæge sig lidt rundt og sidde på gulvet.
  • Varme sokker!
  • Der vil være forfriskninger i løbet af dagen, men medbring venligst din egen frokost.
  • Materialer til at tage noter eller lave små tegninger i løbet af dagen.
  • Et objekt eller noget andet, der for deltageren resonerer med følgende ord: At blive set. Jeg ser dig. Genkende dig selv. (kredit: denne opgave er inspireret af journalist og forfatter Clarice Cargard).
  • En bog eller bogtitel / insta-post eller konto / podcast / youtube-link eller anden kilde, der hidtil har været vigtig for at udvide din forståelse af din position i verden.

TID OG STED

  1. til 17. november 2023 på KU.BE, Dirch Passers Alle 4, 2000 Frederiksberg Ons-fre: 10:00-15:00 (inkl. kort frokostpause)

BEMÆRK! Medlemmer af Dansehallerne kan få 50% reduktion på workshop-gebyret (først til mølle).
Ansøg om din plads gennem DDSKS Efteruddannelse her.

OM WORKSHOP-SERIEN OM DANSE-DRAMATURGI

I løbet af 2023-24 inviteres 6 europæiske dramaturger til Danmark for at facilitere workshops i København, Roskilde, Aarhus og Thy.

Gennem 4 praksisorienterede workshops og med temaer som positionality, feminisme, trans-speculativ fiktion, økologi og udstilling, har denne workshop-serie til formål at inspirere kunstnere i deres praksis og bidrage til en nuanceret diskussion.

Workshoppen og lokalet er tilgængelige for deltagere med fysisk og/eller synshandicap, men desværre ikke for hørehandicap.

Kunstner

Merel Heering

Titel

Practicing positionality, danse-dramaturgi

Type

Træning

Dato

15.–17.11.2023, 10:00

Varighed

5 timer

Venue

Dirch Passers Allé 4, 2000 Frederiksberg

Den Danske Scenekunstskole
Aaben Dans (da)
Bora Bora (da)