Thjerza Balaj
New Sh*t Vol. 6

New Sh*t med europæisk vibe

Som en rytter, der forsøger at tæmme en vild hest, kæmper Courtney May Robertson med at omfavne sine ønsker og samtidig regulere sin adfærd i forhold til samfundets pres. I en kvartet af Andreas Hannes forstærkes magnetismen og bindingen mellem kroppe og rum – det skaber en pirrende atmosfære og en nærmest overjordisk dans. I et soloværk billedliggøre Alexandre Fandard “ungdommen fra forstæderne” som en maskulin figur, der ofte er foragtet eller erotiseret. Gergő D. Farkas undersøger de kollapsende grænser mellem det levende og det uorganiske, det eksisterende og det uvirkelige ved at nærme sig kroppen som et apparat drevet af impulser og følelser.

Vi er vildt begejstret for at præsentere disse fire udvalgte forestillinger af yngre koreografer fra Skotland, Frankrig, Grækenland og Ungarn. Kunstnerne er i toptyve i Europa netop nu, udpeget af det europæiske netværk Aerowaves (The Twenty22) som de mest lovende nye koreografer. Der er virkelig noget at glæde sig til denne aften, som er kurateret af Thjerza Balaj.


Forestillingsprogrammet

the pleasure of stepping off a horse when it’s moving at full speed / Courtney May Robertson

Comme un symbol / Alexandre Fandard                                                                                      

Deep Fake / Gergő D. Farkas                                                                                                    

Warping Soul / Andreas Hannes

Efter forestillingerne inviterer vi dig til en festlig hangout med DJ og åben bar. 

Om værkerne og kunstnerne

the pleasure of stepping off a horse when it´s moving at full speed / Courtney May Robertson

Den skotske danser Courtney May Robertson er som en rytter, der tæmmer en vild hest, når hun udforsker kampen mellem at omfavne sine ønsker og samtidig regulere sin adfærd i forhold til samfundets pres. Visuelle projektioner indkapsler Courtney i en ottekant på gulvet. Gennem en kombination af poesi, dans og sang rejser hun på tværs af landskaber af personlige ønsker, minder og konflikter. Rummet fungerer som en tidskapsel; intime hjemmevideoer splejses med eksempler fra YouTube, dokumentarer og gamle film. Forestilligen er Courtneys forsøg på at omfavne de, til tider rodede, modsætninger, der udgør et mangefacetteret menneske.

Courtney May Robertson har som performer pt base i Rotterdam. Efter endt uddannelse i 2013 meldte hun sig ind i Club Guy & Roni’s Poetic Disasters Club og har siden optrådt flittigt på tværs af Europa hos blandt andet Jan Martens, Connor Schumacher og Florentina Holzinger. Hun begyndte at skabe sine egne small-scale DIY producerede forestillinger i 2015. Fra 2020 blev hun ‘artist in residence’ ved ICK Artist Space i Amsterdam. Som uddannet danser starter Courtneys arbejde med kroppen, men spænder over forskellige discipliner herunder video, generativ kunst og skrivning. Tilbagevendende emner i hendes arbejde kredser om et udbredt fænomen, som hun har defineret som ‘det nådesløse ønske om at dominere’. Hun er blevet hun tildelt prisen De Troffel Prijs i 2020; Festival Cements incitamentspris for unge skabere, og desuden nomineret til Het Theatre Festival Belgiens tilsvarende pris, Roel Verniers Prijs. courtneymayrobertson

Comme un symbole  / Alexandre Fandard

Alexandre Fandard træder ind i rollen som ung mand fra forstæderne. Set på som barbarisk, potentiel terrorist og evig fremmed, er “ungdommen fra forstæderne” ofte en maskulin figur som er foragtet, forhånt eller erotiseret. Alexandre Fandards kreationer som billedkunstner og koreograf forbliver aldrig fikseret i én form og bringer alle de klippefaste arketyper frem på scenen. I denne solo genskaber han de unge fra forstæderne som et symbol. Danseren bærer den franske flag på sin jakke og bruger symbolet som et forsøg på at forløse denne figur, mens han forvandler sig selv til et nationalt produkt i sig selv.

Alexandre Fandard er fransk billedkunstner og koreograf, der altid søger nye måder at udtrykke sig på. Hans koreografiske forfatterskab udspringer af behovet for at skildre det, der ikke bliver sagt, med ord. Efter et kort ophold på International Dance Academy of Paris begyndte han at skabe værker instrueret af Brett Bailey i tre år i træk, mens han fortsatte sit arbejde som billedkunstner. Denne oplevelse forstærkede hans smag og hans lyst til at se rum, bevægelse og dans gennem et radikalt billedperspektiv, hvor billedet taler lige så meget som kroppen. alexandrefandard.com

Deep Fake / Gergő D, Farkas

Deep Fake er en serie af begivenheder, der spekulerer i kopi, uægthed og udfordrer den forbrugeristiske tankegang med nye muligheder for sameksistens. Stykket udfordrer soloens monokrati ved forsigtigt at rette tilskuerens opmærksomhed mod den decentraliserede fremførelse af lyd, lys og objekt, der gør rummet til en levende og åndende enhed. Ved at nærme sig kroppen som et apparat drevet af impulser og følelser, undersøger Deep Fake de kollapsende grænser mellem det levende og det uorganiske, det eksisterende og det uvirkelige, med de strukturer, der hemmeligt (re)producerer disse binære elementer. I Deep Fake akkompagneres kunstneren af ​​komponisten Márton Csernovszkys musik og et gitter.

Gergő D. Farkas (de/dem) er koreograf og danser med base i Ungarn. Farkas har en BA fra Amsterdam University of the Arts’ Contemporary Dance Department (MTD, 2020). Farkas udfordre den koreografiske vej med nye relationsformer. Farkas koreograferer rum, hvor (ikke-)mennesker og det (ikke-)kropslige er velkommen og ligestillet med danseren i dansen. Nogle gange (faktisk ret ofte) forholder Gergo sig til dans som et hyperobjekt. Farkas stræber efter at konfrontere “teatrets magi” ved at forsøge at omdefinere kunstnerens ansvar i en teknologisk accelereret verden, hvor intet er virkeligt længere: Hvad er formålet med vores iscenesatte illusioner? Er det illusioner, vi har brug? deep-fake.world

Warping Soul / Andreas Hannes

De fire dansere dukker op i et rum, der er i konstant forandring. På ydre kræfters nåde bevæger de sig igennem bevægelse. Gennem desorientering og reorganisering af kroppe og rum udforsker Andreas Hannes dynamikken i at hoppe og skifte kurs. Ved at stille spørgsmål ved kroppens handling sigter han mod at intensivere magnetismen og bindingen mellem kroppe og rum for at skabe en pirrende atmosfære med en nærmest overjordisk dans. ‘Warping Soul’ er inspireret af en praksis af kontinuerlige spring (gadedrengehop), som Andreas Hannes har udviklet siden 2017. Hovedelementer i hans praksis er road-trips, skiftende landskaber og aerodynamiske kræfter.

Andreas Hannes er en eklektisk skaber, der udforsker tyngdekraften og aerodynamiske kræfter. Han bruger rytme og vibration som en kilde til at informere og afsløre kroppen i forskellige omgivelser. Andreas Hannes voksede op i et musikalsk miljø og dansede meget hjemme i stuen. Efter afsluttet studier i klassisk slagtøj ved universitetet i Makedonien i Thessaloniki (Grækenland),  flyttede han til Holland for at forfølge sin passion for film. Han arbejdede som selvstændig instruktør og producent af kortfilm, og han medstifter af Small House Productions (2011-2015). I 2018 dimitterede Andreas fra School for New Dance Development. Han har siden vundet Moving Forward Trajectory 2018, Young Art Support Amsterdam 2019 og BNG DansPrijs 2020. Han skabte Warping Soul til Conny Janssen Danst. Andreas Hannes opsummerer sit kunstneriske arbejde med begreberne relationel, fysisk og metafysisk afstand. Han leger med nærhederne og spændingerne mellem kroppe, traditioner og discipliner, som ved første øjekast måske ikke betragtes som relevante eller engagerende. Skuespil, underholdning, science fiction og tidsspændinger giver næring til hans kreative kraft, med alle de sociale og politiske implikationer, de bringer med sig. www.andreashannes.com

Gæstekuratoren til New Sh*t Vol. 6

Til hver udgave af New Sh*t inviteres en yngre gæstekurator til at sammensætte et progressivt program af koreografer, som kuratoren mener er morgendagens kunstnere! Kuratoren af Vol. 6 er Thjerza Balaj / (hun/Hende). Thjerza er en norsk/kosovo-albansk mangefacetteret kunstner, der arbejder med scenekunst, modedesign og film. Umiddelbarhed og intimitet er vigtige elementer i hendes værker. Hendes koreografiske praksis omhandler det kvindelige blik, magtdynamik og det uhyggelige. At lege med skiftende intensitet er en konsekvent tilgang i hendes tilsyneladende hårde, men flygtige praksis. Thjerza bor og arbejder i København.

Om platformen New Sh*t 

Med det tilbagevendende format New Sh*t checker Dansehallerne ind med, hvad der er nyt i det koreografiske landskab i Danmark. Siden New Sh*t blev lanceret i 2020, har den populære platform fundet sted to gange årligt. Dette er den føreste udgave, hvor vi inviterer internationale koreografer til platformen.

Foto: Warping Soul by Andreas Hannes, Fotograf Floyd Renton


Kunstner

Thjerza Balaj

Titel

New Sh*t Vol. 6

Type

Forestilling

Dato

24.3.2023, 20:00

Varighed

2 timer og 20 minutter

Venue

Dansekapellet, Bispebjerg Torv 1, 2400 København

Krediteringer

Kunstnerne i programmet er udvalgt netværket Aerowaves, som er støttet af the European Union. // CREDITS: the pleasure of stepping off a horse when it´s moving at full speed: Koreografi, performance & visuals: Courtney May Robertson / Dramaturgi: Merel Heering / Udvendigt øje: Kristin de Groot & Yoko Ono Haveman / Teknisk support: Edwin van Steenbergen / Trailer- og videoregistrering: Paul Sixta / Pressefotos: Anna van Kooij / Musik: AAR - A01 & A02, Empty Set - Order, Cities Aviv - Titelstykke, Death Grips - Skuffet / Produceret af: Dansateliers Rotterdam / Økonomisk støttet af: Rotterdam kommune & Kickstart Cultuurfond / Med tak til: Bas de Geus, Adam Peterson & Nik Rajšek // CREDITS: Comme un Symbole: Choreography and performance: Alexandre Fandard / Staging and sound creation: Alexandre Fandard / Lightning design: Chloé Seiller / Soundscape: Rodrig De Sa / Photos: Cie Al-Fa / Production: Cie Al-Fa / Co-production: Centquatre ( Paris), L’Étoile du Nord (Paris), La Passerelle - scène nationale de St-Brieuc, La Briqueterie -CDCN, Les Hivernales - CDCN (Avignon), L’Espace 1789 (Paris), La Villette (Paris), Danses à tour les étages (Tremplin), Sept Cent Quatre Vingt Trois/Cie 29x27, Festival Hip Opsession - Pick Up production, Karukera Ballet, DRAC 2021 ( Aide au projet ) / Support: Théâtre de Vanves, Festival TRENTE TRENTE, Festival Fabbrica Europa and Collectif 12. // CREDITS Deep Fake: Koreografi & performance: Gergő D. Farkas Asistent & art direction: Endre Cserna / Musik: Márton Csernovszky / Lys: Kata Dézsi / Sparring: Imre Vass / Video: Gergely Ofner / Web design: Dániel Kophelyi / Økonomisk støtte: The National Cultural Fund of Hungary’s “Imre Zoltán Program” / Økonomisk styring: : Sín Arts Center / Tak til: Sín Arts Center, Workshop Foundation/ Scene: Art Quarter Budapest // CREDITS Warping Soul: Koreografi: Andreas Hannes / Medvirkende: Beatrice Cardone, Adam Khazhmuradov, Laura Moura Costa, Alberto Albanese / Musikmix: Gary Shepherd (DJ Streamer) / Sang: Soul af Rival Consoles feat. Peter Broderick – Udlånt af slettede bånd / Lys: Marcel Slagter / Fotos: Floyd Renton / Rådgivning: Kristin de Groot / WARPING SOUL blev muliggjort og er oprindeligt produceret af Conny Janssen Danst & Dansateliers, Rotterdam, Holland / Bestilte dansere af Conny Janssen Danst / Støttet af ICK Dans Amsterdam & Small House Productions / Med involvering af og tak til: Bruno Listopad, Antonia Steffens, Charlie Laban Trier, Elisa Zuppini, Sigrid Stigsdatter Mathiassen, Paulina Prokop.

Presse

Warping Soul by Andreas Hannes
Comme un symbole by Alexandre Fandard
Deep Fake by Gergő D. Farkas
Aerowaves (da)
Creative Europe